Image of a digital landscape

Webinar: Global Satellite Navigation Systems

When

From: 11-May-2021 13:00 CEST To: 11-May-2021 16:40 CEST

Invitation to Webinar on GNSS – Interference/jamming/spoofing and security

On May 11, the Swedish Board of Radio Navigation (RNN) is organising a webinar about Global Satellite Navigation Systems (GNSS) and their vulnerability to interference, jamming, and spoofing. We will also hear how the European GNSS, Galileo, is implementing new services (PRS, HAS, CAS, OS-NMA)  in order to increase GNSS security.

The webinar will be held in English and includes speakers from Swedish Defence Research Agency (FOI), The Swedish Civil Contingencies Agency (MSB), RISE Research Institutes of Sweden, NAVSEC, LINKS foundation and the European GNSS Agency (GSA).

Link to the webinar will be distributed to registered participants.

Image of a digital landscape

Agenda

13:00 -13:05 Welcome address (RNN)

13:05 – 13:30 “GNSS – En uppdaterad hotbild”, Presenter: Fredrik Eklöf (FOI), Duration: 20 min + Q&A. Total 25 minutes

13:30 - 13:55 “Robust Positionering med SWEPOS, ett uppdrag från Trafikverket”, Presenter: Mikael Alexandersson (FOI), Duration: 20 min + Q&A. Total 25 minutes

13:55 – 14:05 Break

14:05 – 14:30 Introduction to the Galileo PRS service, Presenter: Mr Charles Villie, PRS Manager at the GSA, Duration: 20 min + Q&A. Total 25 minutes

14:30 – 14:50 MSB:s roll som behörig myndighet för Galileo PRS, Presenter: Kristoffer Hultgren, Duarion: 15 min + Q&A. Total 20 minutes

14:50 – 15:15 “3PfD status – ett pågående PRS-projekt i Sverige”, Presenters: Björn Gabrielsson (FOI), Kenneth Jaldehag (RISE) och Jonas Bergum (NAVSEC), Duration: 20 min + Q&A. Total 25 minutes

15:15 – 15:35 Break

15:35 – 16:00 “Galileo authentication and market opportunities”, Presenter: Mr. Flavio Sbardellati, Market Development Technology Officer, European GNSS Agency, Duration: 15-20 min + Q&A. Total 25 minutes

16:00 – 16:20 “Use of authenticated Galileo signals for the synchronization of telecom networks: the H2020 ROOT project”, Presenter: Mr. Marco Pini, Head of Research Area, Space and Navigation Technologies, LINKS Foundation, Duration: 15 min + Q&A. Total 20 minutes

16:20 – 16:40 “OS-NMA decoding on software radio platforms, the experience at LINKS Foundation”, Presenter: Mrs. Beatrice Motella, Project Leader, Space and Navigation Technologies research area, LINKS Foundation, Duration: 15 min + Q&A. Total 20 minutes