office_aarhus hero

EKEn toimistotalon rakennesuunnittelu, Espoo

Loft-tyyli haastoi EKEn toimistotalon rakennesuunnittelun

EKE-Rakennus Oy:n uusi toimistotalo Espoossa Länsiväylän tuntumassa vangitsee katseen huomiota herättävän lasi-tiilijulkisivunsa vuoksi. Rakennuksen toteuttaminen asiakkaan toivomalla tavalla oli erityisen haastava rakennesuunnittelun kannalta.

- Toimistotalon rakentaminen on ollut varsin onnistunut hanke ja olemme siihen isossa kuvassa tyytyväisiä, tuotantojohtaja Niku Hartikainen EKE-Rakennus Oy:stä toteaa.

AFRYn Buildings-yksikkö vastasi toimistotalon rakenne- ja betonielementtien suunnittelusta. Hankkeen vastaavana rakennesuunnittelijana toimi AFRYn projekti- ja ryhmäpäällikkö Alexey Krishtalevich sekä hänen Vantaalla ja Tallinnassa työskentelevä tiiminsä.

EKE-Rakennus Oy:n toimistotalossa on kuusi kerrosta ja 4 500 neliömetriä toimistotiloja. Osa rakennuksesta on EKE-Rakennuksen käytössä ja loput on vuokrattu ulkopuolisille yrityksille. Pysäköintihalli on 1 500 neliömetriä kahdessa kerroksessa.

Suunnitteluvaihe käynnistyi vuonna 2018. Rakentaminen alkoi lokakuussa 2019 ja toimistotalo pysäköintihalleineen valmistui tammikuussa 2021.

EKE-Yhtiöt vaati, että uusi toimistotalo suunnitellaan ja toteutetaan loft-tyylisenä, kestävän kehityksen mukaisesti ja saadaan aikaan sisätiloiltaan muunneltava, moderni ja energiatehokas toimistotalo. Rakennuksen haluttiin kuvaavan EKEn moniulotteista rakentamista ja osaamista Loft-rakentamisessa. Toimistotalolle on saatu kansainvälinen LEEDin Gold-tason sertifikaatti ja WELL-sertifikaatti.

Vaativaa betonielementtisuunnittelua

Talon päärunko muodostuu betonielementeistä. Rungossa käytettiin esijännitettyjä palkkeja, pyörö- ja suorakaidepilareita, sisäkuorielementtejä, sandwich-elementtejä sekä esijännitettyjä ontelolaattoja ja kuorilaattoja.

Rakennusta jäykistettiin kuilulla, joista porraskuiluna sijoitettiin toimistotalon nurkkaan julkisivun pääsisäänkäynnin viereen, toinen kuilu talon keskelle ja kolmas talon päätyyn, jossa se liittyy pysäköintihalliin.

Rakennus sijoitettiin tontille, jossa oli huomattavan suuret korkeuserot. Se vaikutti esimerkiksi perustusratkaisuihin.

- Talon perustana on kalliovarainen anturaperustus, mutta pääsisäänkäynnin kohdalla kallio on niin syvällä, että sinne asennettiin teräspaalut, Krishtalevich mainitsee.

Länsiväylän puolelle lähes koko talon pituudelta rakennettiin paikoin 12 metriä korkea tukeva tukimuuriseinä. Sen tehtävä on kestää maapaino rakennuksen ja kallion välissä.

Pysäköintihallissa on kaksi kerrosta, joista ensimmäinen on osin maan alla. Myös pysäköintihalli on tehty betonipilareista, esijännitetyistä palkeista ja kuorilaatoista. Alimmassa kerroksessa on maanvarainen laatta.

Lasijulkisivu teräs- ja alumiinirakentein, tiilijulkisivu paikalla muuraten

Toimistotalossa on hyvin vaativa ja monimutkainen julkisivu, jonka suunnittelussa ja toteuttamisessa hyödynnettiin tietomallinnusta.

Julkisivun päämateriaalina käytettiin kahteen tasoon paikalla muurattua, ruskeasävyistä poltettua reikätiiltä. Se mallinnettiin niin tarkasti, että jokaisen tiilen sijainti ja kannake pystyttiin tarkistamaan tietomallista työmaalla.

- Ensimmäisen tiilirivin alla on teräskannake, joka on kiinni talon betonirungossa. Tiilimuuraus tehtiin kahteen tasoon niin, että tiiliverhous tulee ulokkeena lasijulkisivun päälle, Krishtalevich kertoo.

Pääsisäänkäynnin kohdalle rakennettiin 23,4 metrin korkuinen lasijulkisivu. Se muodostaa rakennuksen päätyyn vinon ”kärjen” ja osa tiilijulkisivuun liittyvästä lasijulkisivusta näkyy myös Länsiväylän puolella.

Lasijulkisivun päärunko on teräksestä ja sekundääri runko alumiinista, joka on kiinnitetty pääteräsrunkoon. - Meidän tehtävämme oli suunnitella pääteräsrunko ja lasirakennetoimittaja Alutec Oy suunnitteli muut lasijulkisivun rakenteet. Saimme heiltä niin hyvät suunnitelmat, ettei niiden toteuttamisessa ollut minkäänlaisia ongelmia, Krishtalevich kiittää.

Toimistotalon sisääntuloaulaan toteutettiin neljän kerroksen korkuinen lasinen väliseinä. Rakenne vaati terästukia ja monimutkaisia betonielementtiliitoksia. Ratkaisuksi kehitettiin ripustettuja elementtejä, pulttiliitoksia ja hitsattuja teräslevyjä.

Yhteistyö pääsuunnittelijana toimineen Parviainen Arkkitehdit Oy:n ja arkkitehti Jani Ristimäen kanssa sujui Krishtalevichin mukaan erinomaisesti.

Loft-tyylin toteuttamisesta omat haasteensa

Loft-tyylivaatimus vaikutti Krishtalevichin mukaan erittäin paljon myös yksittäisiin rakenneratkaisuihin:

- Loft-tyylissä esimerkiksi teräs- ja betonipinnat jäävät näkyviin, eikä niissä saa näkyä koloja tai muita jälkiä pinnoissa. Pintakäsittelylle tehtaalla asetettiin erikoisvaatimuksia. Myös kaikki kiinnikkeet, pultti- ja tappikiinnitykset, sekä saumat piti tehdä niin, että ne jäävät piiloon. Listoja ei saanut niiden peittämiseksi käyttää.

Tietomallinnuksen ja BIM-rakennesuunnitteluohjelmien ansiosta työskentely eri osapuolten kesken muodostui sujuvaksi ja ajantasainen tieto välittyi helposti kaikille etenkin suunnitelmiin tehtyjen muutosten osalta.

Työmaan turvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota ja hyödynnettiin siinäkin tietomallinnusta. Esimerkiksi laatostojen, ontelolaattojen ja kuorilaattojen asennusaikaiset tuennat suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Betonielementtien nostamisessa noudatettiin Krishtalevichin mukaan erittäin tarkasti "double check" -menettelyä, jonka mukaan elementeissä oli kaksi nostolenkkiä, mutta mitoitus niin, että yksikin lenkki kestää kahden elementin painon.

Onnistuminen vahvistaa yhteistyötä

- Tietomallinnus toimi hankkeessa hyvin. Olemme erittäin tyytyväisiä arkkitehtisuunnitteluun, jota työstettiin yhdessä tilaajan kanssa vaatimusten mukaisiksi. Myös rakenne- ja lvi-suunnittelussa onnistuttiin hyvin lukuun ottamatta sähkösuunnittelua, Niku Hartikainen toteaa.

AFRYn Rakennetekniikka-yksikön johtaja Ville Virnes kiittää Alexey Krishtalevichin vetämän tiimin onnistumista projektissa:

- Yhteistyö hankkeessa on ollut sujuvaa ja vuorovaikutteista molempiin suuntiin, ratkaisuja on haettu yhdessä ja löydetty toimivalla yhteistyöllä teknisesti, taloudellisesti ja aikataulullisesti parhaat ratkaisut. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä EKE-Rakennus Oy:n kanssa, Virnes toteaa.

Krishtalevichin mielestä tiimi toimi tehokkaasti ja nopeasti, eikä syntynyt suunnitteluvirheitä, jotka olisivat vaikeuttaneet työmaan toimintaa. Hankkeessa oli mukana myös hyvin kansainvälinen suunnittelijakunta Suomesta, Vietnamista, Venäjältä, Intiasta, Keniasta ja Virosta.

Tiimi osallistui hankkeella Trimble Solutions Oy:n asiakkailleen järjestämään kansainväliseen Tekla BIM awards -kilpailuun. Vaikka voittoa ei tullutkaan, hienointa Krishtalevichin mielestä oli se, että AFRYläisten hanke pääsi kilpailemaan kansainvälisesti kovien kilpakumppaneiden kesken.

Projektin tiedot:

  • Asiakas: EKE-Rakennus Oy
  • Hanke: Toimistotalon ja pysäköintihallin rakentaminen
  • Aika: 1/2021
  • AFRYn rooli: Toimistotalon rakenne- ja betonielementtien suunnittelu
AFRY contact person generic image
Alexey Krishtalevich
Ryhmä- ja projektipäällikkö, Kiinteistöt ja rakentaminen

Kiinnostuitko palveluistamme?

Ota yhteyttä: Alexey Krishtalevich

Käytä tätä lomaketta palveluihimme liittyviin yhteydenottoihin ja tarjouspyyntöihin. Muissa asioissa voit vierailla toimistot ja yhteystiedot -sivullamme.

AFRY huolehtii yksityisyydensuojastasi pitämällä henkilötietosi turvassa. Käsittelemme henkilötietoja tietosuojaselosteemme mukaisesti noudattaen aina soveltuvia lakeja ja säännöksiä.