Abstract outline of grey map with yellow detailing

Kolbotnin palvelutalo

Yhdessä AFRYn insinöörien kanssa AFRY Ark Studio oli mukana suunnittelemassa norjalaista Kolbotnin palvelutaloa, luonnosvaiheesta detaljisuunnitteluun asti

Rakennus toimii paikallisten kohtaamispaikkana, joka yhdistää palvelutalon ympäröivään naapurustoon.

Bild på Kolbotn servicehus byggnad
Kolbotn omsorgboliger hallway
Bild på lägenheternas balkonger i trä
image of an apartment inside kolbotn omsorgsboliger
Bild på Kolbotn servicehus byggnad
Kolbotn omsorgboliger hallway
Bild på lägenheternas balkonger i trä
image of an apartment inside kolbotn omsorgsboliger

Kolbotnin palvelutalo koostuu 72 asunnosta viidessä kerroksessa. Oppegårdin kunta oli asettanut tavoitteeksi, että uudesta rakennuksesta halutaan lämminhenkinen paikka, jossa ihmiset haluavat asua – ei yksitoikkoisten käytävien ja steriilien oleskelutilojen laitos.

Rakennuksessa on perinteisestä poikkeava pohjaratkaisu, jossa jokainen kerros koostuu tilaviksi kohtaamispaikoiksi suunnitelluista käytävistä. Tämä mahdollistaa asukkaille miellyttävät kävelyt ja kohtaamiset sisätiloissa. Lisäksi rakennuksessa on yhdistettyjä erikoispalveluita, päivätoiminnan keskus ja kotihoidon palvelupiste. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee erityisesti dementiaa sairastaville vanhuksille suunniteltu vuodeosasto.

Paikallisten kohtaamispaikka

Sen lisäksi, että rakennus tarjoaa uuden kodin ja toimintoja vanhuksille, kunta halusi sen toimivan myös kohtaamispaikkana paikallisille asukkaille. Siksi yhteys naapurustoon oli tärkeää. Tätä tavoitetta tukevat avoin läpikulku rakennuksen läpi, oikoreitti tontille, ulkoalueet, jalkakäytävät ja kokoontumispaikat.

Massiivipuu rakennusmateriaalina

Oppegårdin kunta asetti tiukat ympäristövaatimukset Kolbotnin palvelutalon rakentamiselle. Rakennus on energiaa säästävä passiivitalo ja sen tukirakenteet ovat ensimmäisenä Norjassa massiivipuuta. Massiivipuu luo kodinomaisen, kutsuvan ympäristön ja on samalla ympäristöystävällinen tuote. Puu sitoo hiilidioksidia ja luo terveellistä sisäilmastoa. Materiaalivalinta parantaa myös akustiikkaa ja vaimentaa ääniä.

AFRY Ark Studio oli mukana hankkeessa ensimmäisestä toteutettavuusselvityksestä rakennuksen valmistumiseen saakka. Vuonna 2019 rakennus palkittiin Nohrconin The Health Building of the Year -palkinnolla.

Ota yhteyttä

Eirik Erstad - Seksjonsleder integrert design og arkitektur

Eirik Erstad

Section Manager Architecture

Ota yhteyttä: Eirik Erstad

Käytä tätä lomaketta palveluihimme liittyviin yhteydenottoihin ja tarjouspyyntöihin. Muissa asioissa voit vierailla toimistot ja yhteystiedot -sivullamme.

AFRY huolehtii yksityisyydensuojastasi pitämällä henkilötietosi turvassa. Käsittelemme henkilötietoja tietosuojaselosteemme mukaisesti noudattaen aina soveltuvia lakeja ja säännöksiä.