Design S

Sandellsandbergs Fisksätra Folkets Hus vinnare av Design S

01/12/2020

Sandellsandberg, en del av AFRY, har vunnit första pris i tävlingen Design S för bidraget Fisksätra Folkets Hus, i kategorin Arkitektur. Design S – Swedish Design Awards, grundades 2006 och är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Tidigare gick tävlingen under namnet Utmärkt Svensk Form.

Thomas
Thomas Sandell

Design S drivs av föreningen Svensk Form och utmärkelsen riktar sig till professionella designers, arkitekter, konsthantverkare, hållbarhetsexperter, enskilda utövare, producenter, företag och institutioner som arbetar med design och form i bred bemärkelse. Thomas Sandell har tidigare vunnit tävlingen Utmärkt Svenskt Form elva gånger för sina möbler och arkitektur.

Folkets Hus, som byggts på uppdrag av Stena Fastigheter, är den första färdigställda byggnaden av en rad nya projekt i Fisksätra. En viktig aspekt av ombyggnationen, förutom den miljömässiga hållbarheten, är den sociala; när man utvecklar ett område är det avgörande var byggnaden placeras. Det nya Folkets Hus i Fisksätra är beläget i hjärtat av Fisksätra, nära pendlingsstationen. Detta för att tillgängliggöra och skapa en viktig plats för kulturen. Byggnaden har fått en tydlig visuell identitet och kommer att fungera som ett kulturellt nav med målsättningen att attrahera människor i alla åldrar och med olika bakgrunder.

Eftersom Folkets Hus är tänkt att vara en tillfällig byggnad skapade Sandellsandberg en design influerad av den nomadiska livsstilen med tält och provisoriska konstruktioner. Koppartälten i Hagaparken, som från början var avsedda som tillfälliga byggnader men som fått stå kvar och som med tiden blivit lite av ett landmärke för Stockholm, är en tydlig inspirationskälla.

Då de ville ha ett distinkt och lekfullt uttryck letade de efter ett hållbart fasadmaterial som skulle kunna skapa en enhetlig volym och fungera på både väggar och tak. Valet föll på en grön sinuskorrugerad plåt som är formbar och ger byggnaden ett textilt uttryck – dessutom skapar fasaden en intressant kontrast till de omkringliggande orange hyreshusen. 

Byggnadens huvudsakliga designelement består av ett 30 meter långt takfönster som skapar en ljus och inbjudande inomhusatmosfär. De triangulära fönstren, inspirerade av tältöppningar, öppnar upp och skapar en luftig känsla. Interiören är stilren, med få färger och material, och har en anspråkslös och flexibel design. Rummen är luftiga med bra akustik och generös takhöjd. Här finns även ett kafé och en stor sittrappa för exempelvis teaterframträdanden och offentliga möten.

Målet med projektet var att skapa en positiv atmosfär och öka Fisksätras attraktionskraft.

Fisksätra